1. Úvod
  2. Jak vybrat správné lepidlo ...

Jak vybrat správné lepidlo a spárovací hmotu na koupelnové obklady a dlažby

lepidlo-na-dlazdice.jpg

Pokud se chystáte svépomocí rekonstruovat koupelnu, musíte kromě sanity, koupelnového nábytku, obkladů a dlažby také zvolit správné lepidlo a spárovací hmotu. Tyto prvky budete při instalaci dlaždic rozhodně potřebovat.

Volit můžete z různých typů lepidel

Lepidlo by mělo být kvalitní a především správně zvolené vzhledem ke svým vlastnostem a použití. Obecně lze lepidlo na obklady a dlaždice rozdělit na tři základní typy.

  • Cementové lepidlo rychle tvrdne, ale jeho příprava může být náročná. Je potřeba nejprve jej smísit s vodou pomocí míchadla v přesně daném poměru. Lepidlo také musí nějakou dobu zrát. Následně záleží na tom, zda lepidlo obsahuje syntetické látky. Pokud ne, je lepší jej použít na menší formát dlaždic a spíše na podlahu – lije se přímo na podklad. Cementové lepidlo s obsahem syntetických látek se naopak stává zcela univerzálním elastickým materiálem. Hmotu je potřeba rozetřít zubatou stěrkou a následně do ní zatlačit dlaždice.
  • Disperzní neboli flexibilní lepidlo na dlažbu nemusíte předem nijak připravovat – lze jej okamžitě použít a hodí se na připevnění obkladů stěn. Jde o univerzální lepidlo, mezi jehož výhody patří vysoká pevnost a odolnost.
  • Třetí možností je dvousložkové lepidlo, které je ideální pro připevnění dlažeb i obkladů. Nabízí především značnou odolnost, a to vůči otěru i chemikáliím. Udrží toho opravdu hodně – i v nepříznivých podmínkách. Plně zatvrdne většinou do 24 hodin.


Spárovací hmotu vybírejte dle jejích vlastností

  • Kromě lepidla budete potřebovat také spárovací hmotu do koupelny. Jejím účelem je především vyrovnání materiálové roztažnosti, plní ale i dekorativní funkci. I zde můžete vybírat z různých typů.

    Silikonová spárovací hmota se vyznačuje vodotěsností a pružností. Není ale příliš odolná vůči mechanickému poškození.
  • Polyuretanová hmota naopak mechanickou zátěž zvládá bez problémů.
  • Polymerní hmota je také odolná, a to především vůči vodě a chemikáliím.
  • Při použití akrylátové spárovací hmoty můžete počítat s jednoduchou aplikací a vysokou pružností.
  • Cementová spárovací hmota se používá asi nejčastěji. Mezi její výhody patří voděodolnost a snadná údržba. Neměla by se ale příliš vystavovat mechanickým či chemickým vlivům.
  • Polymercementová hmota se hodí do zatěžovaných prostor. Vyniká pružností a také pevností.

Barvy spárovacích hmot se různí od klasické bílé či šedé až po zelenou, fialovou, červenou či modrou. Můžete tedy vybrat takový odstín, který bude nejlépe ladit s vašimi obklady a dlažbou.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz