1. Úvod
  2. Velkoformátové dlaždice bud...

Velkoformátové dlaždice budou vypadat dobře i na zdi, nikoliv jen na podlaze

velka-dlazba.jpg

Keramická dlažba je jako podlahová krytina čím dál oblíbenější – a to i v jiných místnostech, než je koupelna. Mezi její jednoznačné výhody patří odolnost, snadná údržba, luxusní vzhled a kompatibilita s podlahovým vytápěním. Ale napadlo vás přidat dlažbu i na stěnu?

V koupelně či technické místnosti vás dlažba na zemi a obklady na stěnách asi nepřekvapí. Dlaždicemi si ale částečně můžete obložit i stěny v jiných částech interiéru.

Pokryjte některé stěny dlaždicemi – v koupelně, ale i jinde


Do koupelen se většinou na podlahu umisťovaly jiné dlaždice než na stěny. Zdi koupelen se obkládaly menšími obkladačkami, zatímco podlaze vévodily velkoformátové dlaždice. Dnes je ale všechno jinak: dlaždicemi větších rozměrů se běžně obkládají i stěny, a to nejen koupelen, ale třeba i obývacích pokojů a dalších obytných místností.

Pokud vás hladká stěna nudí a toužíte po něčem originálnějším, mohl by se vám zalíbit právě současný trend velkoformátových dlaždic na stěnách. Můžete jimi obložit třeba jednu zeď v obývacím pokoji – ta se tak stane dominantním prvkem celé místnosti.

Dříve se tímto způsobem používaly vzorované tapety, které se hodily k syté barvě zbytku stěn. V poslední době se oblibě spíše těší světlejší přírodní odstíny, jako je béžová či šedá nebo – asi nejoblíbenější – bílá. A právě k těmto tlumeným barvám se dlaždice hodí.

Imitace přírodních materiálů jasně vedou


Stejně jako u barvy stěn, ani v případě dlaždic se většinou nejedná o žádnou divočinu, ale spíš o imitaci přírodních materiálů, jako je dřevo či kámen. Populární je i design hladkého betonu. Obzvlášť v případě imitace je dřeva je ale potřeba myslet na další dřevěné vybavení interiéru, které by mělo s dlaždicemi ladit.

Jednou z možností je i zajímavá mozaika z dlaždic malého formátu. Takový prvek ale bude působit dominantně, proto je třeba zbytek interiéru zařídit v jednoduchém designu.

Dlažba na stěně bývá stejná jako ta, která tvoří podlahovou krytinu. Prodávají se dokonce univerzální dlažbové série, které jsou vhodné jak pro použití na zem, tak i na stěnu.

Dlaždice s designem dřeva okamžitě zaujmou


Pokud nevíte, čím ozvláštnit interiér, přemýšlejte o velkoformátové dlažbě na stěnu. Nejčastější volbou bývá právě zmíněná imitace přírodních materiálů, jako je kámen či dřevo.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz