1. Úvod
  2. Co je zátěžová dlažba?

Co je zátěžová dlažba?

Zátěžová dlažba - použití

Zátěžová dlažba se většinou používá v exteriérech, na terasách, balkonech, či obložení okolo bazénu. Dále se také zátěžová dlažba používá v průmyslových prostorách jako podlaha v dílnách, výrobních závodech nebo prodejních plochách se zvýšenou zátěží. Zátěžové dlažby mají zpravidla tloušťku střepu 1,5-2cm. Tato tloušťka střepu zajišťuje dostatečnou pevnost jak pochozí, v případě suché pokládky do štěrku nebo na terče, tak v případě nalepení na betonový podklad kvalitním flexibilním lepidlem. Po této dlažbě se dá pohybovat těžkou technikou nebo na ni lze umístit těžké stroje.

V privátních prostorách se používá zátěžová dlažba nejčastěji ve formátu 60x60 cm nebo 60x120 cm v kombinaci suché pokládky do štěrkového lože a gumových nebo stavitelných terčů. V průmyslu se zátěžová dlažba používá z pravidla v menších formátech 10x10cm až 40x40 cm. Se snižující se uhlopříčkou dlaždice, výrazně stoupá její pevnost.

Zátěžová dlažba = snadná údržba

Důležitým aspektem pro zátěžovou dlažbu je také snadná čistitelnost. Tyto dlažby jsou vyrobeny z té nejkvalitnější slinuté keramiky, která má jednak téměř nulovou nasákavost, vysokou tvrdost a pevnost (7-8  stupňů Mohsovy stupnice, což je více než mají ty nejtvrdší žuly a povrch je tedy velice odolný proti poškrábání), ale jsou navíc absolutně chemicky odolné běžně používaným chemikáliím k čištění nebo desinfekci. Z tohoto důvodu se dlaždice velice snadno čistí a lze je nadměrně zatížit. Výhody údržby podlahy obložené dlažbou oproti samotnému betonu ani nemusíme popisovat.

Zátěžová dlažba - pokládka

Podmínkou pro dlouhodobého zachování již zmíněných výhod zátěžových dlažeb je kvalitní a odborná pokládka. Při nedodržení správných technologických postupů při pokládce, hrozí, že dlažba nebude plnit funkci pro kterou je určena a časem bude poškozena nebo úplně zničena. Nepodceňujte proto tedy přípravu podkladu ani samotnou pokládku a raději vše svěřte specializované firmě, která má dostatečné zkušenosti.

Tip na kvalitní zátěžovou dlažbu

Zátěžová dlažba Reverse

Zátěžová dlažba Reverse

Dlažba Reverse White ve formátu 60x120x1,6 cm, je klasickým zástupcem zátěžových dlažeb používaných v privátních projektech pro suchou pokládku do štěrkového lože nebo na terče. Jedná se o nádhernou velkoformátovou dlažbu s designem imitujícím otisk dřeva na šalovaném betonu. Navíc můžete využít příležitosti a toto dlažbu nakoupit za výjimečnou cenu na našem eshopu.


Zátěžová dlažba Ultra

Zátěžová dlažba Ultra

Dlažby ze série Ultra ve formátu 60x60x1,8 cm jsou dalším zástupcem pro privátní použití, ale vzhledem k univerzálnosti nabízených designů si je dokážeme představit i v nadměrně zatížené prodejní ploše v autosalonu atd.


Zátěžová dlažba Rock Industrial

Zátěžová dlažba Rock Industrial

Dlažby ze série Rock Industrial ve formátu 30x60x1,5 cm, jsou naopak klasickým zástupcem zátěžových dlažeb používaných jak v průmyslových prostorách, tak v nákupních centrech, autosalonech a všude tam, kde je dlažba extrémně zatěžována a je zde kladen velký důraz na dostatečný protiskluz a zároveň dobrou čistitelnost. Na našem eshopu si v sérii Rock Industrial můžete vybrat ze šesti univerzálních barevných odstínů.  

 

Ukázka použití zátěžové dlažby v galerii:

Hodnocení obchodu na Zboží.cz