1. Úvod
  2. Podlaha v koupelně, to nejs...

Podlaha v koupelně, to nejsou jen dlaždice.

Koupelna je místo v bytě, kde i při početné rodině očekáváte kousek a chvilku soukromí, relaxujete a věnujete se jen sobě. Příjemné pocity umí navodit pěkně a vkusně vybavená koupelna.

Pokud uvažujete o rekonstrukci staré koupelny, doporučujeme raději vzít to celé pěkně od podlahy. Tedy komplet – kontrola či výměna rozvodů, koupelnový nábytek, sanitární keramiku. Podlahy se rozumí samo sebou.

A když už jste v tom plánování, můžete klidně změnit celou dispozici koupelny – přesunout vanu, zbourat příčku mezi koupelnou a toaletou, nebo ji naopak postavit.

Na co hlavně myslet, když se rozhodujete jaký typ podlahové krytiny si do nové koupelny pořídit? Musí splňovat vysoké požadavky na:

  • Bezpečnost – neradi byste v koupelně uklouzli po kluzké dlažbě
  • Voděodolnost – samozřejmě, že nechcete, aby vám podlaha začala plesnivět
  • Schopnost udržet teplo – ať vás nožky nestudí
  • Snadnou údržbu – jen setřít a je toKvalitu a trvanlivost – přeci jen musí vydržet aspoň dalších 15 – 20 let
  • Osobní vkus – každému se líbí něco jiného, ale důležitá je možnost výběru

Keramická dlažba

Tak koupelnová dlažba je samozřejmě klasika. Stále je nejoblíbenějším a nejčastěji používaným typem dlažby. Dlažba je pro koupelny totiž přímo stvořená.

Z našich hlavních požadavků splňuje vše, možná až na to teplo. Ale jsou lidi, kteří chladnější dlaždice považují za příjemné.

Výrobci se předhánějí v množství variant, barev, velikostí a povrchových úprav, takže si vybere opravdu každý.

Keramická dlažba je cenově dostupná. Nutno ale počítat s tím, že další náklady narostou při pokládce. Tu doporučujeme svěřit odborníkům, pokud s ní nemáte zkušenosti.

Kamenná podlaha

Luxusnější variantou dlaždic je kámen. Dlaždice sice také kamenný povrch umí imitovat, ale je to právě jen napodobenina.

Opravdu kamenná podlaha je sice dražší, ale ten pocit!

A můžete si zvolit hrubý neopracovaný povrch, či naopak leštěný do hladka. Což teda pak trochu klouže, ale zase krásně vynikne struktura kamene.

Taky to samozřejmě studí na bosu nohu, ale někomu to vyhovuje.

Vinylová podlaha

Skvělým řešením koupelnových podlah je vinyl. V čem jsou vinylové podlahy opravdu nedostižné, to jsou jejich mimikry – schopnost vzít na sebe podobu jakéhokoli jiného materiálu. Vstoupíte tak do místnosti, kde byste přísahali na stará prkna, a vida – on je to vinyl. A takhle vídáte parkety, mramor, štípaný kámen …

Výhodou je také snadnější pokládka než u ostatních typů podlah. Například samolepicí vinylové dlaždice a prkna byste určitě zvládli položit i bez předchozích zkušeností. Porozhlédněte se třeba na webu brifcolor.cz – garantují nejlepší cenu a velký výběr vinylových podlah a dalších 30 000 produktů.

Laminátová podlaha

Z laminátových podlah v koupelně mají lidé stále ještě trochu obavy. Zejména je tu obava o tu odolnost vůči vlhkosti.

Dnes ale není třeba se laminátových podlah v koupelně bát. Vydrží opravdu hodně nešetrné zacházení. Díky povrchovým úpravám, zaměřeným zejména na voděodolnost, slouží dokonce i lépe než zmiňovaný vinyl.

Kromě toho i laminát umí napodobit různé přírodní materiály, takže si v koupelně klidně představte luxusní kámen za cenu laminátové podlahy.

Dřevěná podlaha

Na konec je tu dřevo – léty prověřený, živý, dýchající materiál. Dýchá z něj teplo, solidnost a neodpustím si to – přátelství. Samozřejmě je nutnost použít něco jiného než hrubá smrková prkna. Většinou jsou to ušlechtilé dřeviny s exotickým původem – teak, iroko či bambus.

O dřevo je nutné se starat trochu pečlivěji, než o ostatní materiály. Jsou samozřejmě nátěry, které zvýší odolnost proti vlhku. Nebo impregnační přípravky, které zlepší bojeschopnost dřeva proti plísním a houbám. Přesto se doporučuje v koupelně, kde je dřevo, pořádně a správně větrat, aby se vlhkost nesrážela na stěnách a nestékala na podlahu, nebo hůř, pod podlahu.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz