1. Úvod
  2. Mramor se vám zdá příliš dr...

Mramor se vám zdá příliš drahý? Zkuste dlažbu, která ho zvládne napodobit

imitace-mramoru-1.jpg

Právě rekonstruujete interiér? Pak jistě řešíte, jaké materiály a dekory zvolit. Pokud byste rádi svému bytu či domu dodali punc elegance a luxusu, přemýšlejte o imitaci mramoru.

Mramor je přírodním materiálem – přesněji jde o horninu. Díky různým příměsím, které se do ní v přírodě dostaly, získává zajímavou strukturu a zabarvení. A co všechno můžete z mramoru mít? Třeba umyvadlo, vanu, dlažbu a obklady či kuchyňskou desku. Problémem je jeho vysoká cena. Výrazně levnější je imitace mramoru, která bývá od pravého kamene k nerozeznání.

 

Imitace mramoru je mnohem odolnější než přírodní kámen

Keramická dlažba s imitací mramoru je oblíbená a na rozdíl od přírodního kamene také cenově dostupná, takže ji do svého interiéru může začlenit téměř každý.

Výhodou mramorové imitace je kromě ceny i odolnost. U pravého mramoru může dojít k poškození jeho povrchové části – například při kontaktu s některými potravinami jako je citron, borůvky či červené víno, což se při použití tohoto materiálu v kuchyni může stát snadno. Pozor je potřeba dávat také na čisticí prostředky. Imitace mramorové dlažby se tak snadno nepoškodí, není problém ji vyčistit a její celková údržba je jednoduchá.

Další nevýhodou přírodního kamene je jeho hmotnost. Dlaždice z pravého mramoru jsou těžké, kdežto manipulace s těmi, které mramor imitují, je mnohem jednodušší. Bojíte se, že budou všechny dlaždice stejné a výsledek kvůli tomu umělý? Zeptejte se prodejce dlaždic, jaký je počet vzorů v sérii. Pokud existuje třeba 10 a více vzorů v jedné sérii, dá se snadno zajistit, aby stejné dlaždice nebyly blízko sebe. Výsledek pak bude působit přirozenějším dojmem.

 

Mramorový dekor prospěje vaší podlaze, kuchyni i koupelně

Dlaždice mohou mít lesklý či matný povrch. Ty lesklé se doporučuje umisťovat spíše na stěny. Jako podlahovou krytinu je používejte pouze v místnostech, které nejsou příliš frekventované a kde se nebude chodit ve venkovní obuvi. Pro více namáhané podlahy se hodí spíše dlažba v matném provedení.

mramorovy-stul-1.jpg

Mramorový design bude kromě podlah určitě slušet i vaší koupelně. Obklady tohoto typu seženete snadno. Můžete vybírat z několika přírodních barev. Oblíbený je světle šedý mramor, a to nejen v koupelnách, ale třeba i v kuchyních. Tmavý mramor se hodí spíš jako podlahová krytina – v případě koupelnového obkladu by kvůli němu mohla místnost vypadat menší. Ideální bude ale na podlahu kuchyně či obývacího pokoje, dá se totiž snadno kombinovat s různými druhy dřeva a s dalšími materiály.

Jedním z nejprodávanějších typů mramorových imitací je Navona, tedy dlažba většinou pískové či béžové barvy se zajímavým stínováním. Neméně oblíbená je Calacatta. Jde o typ mramoru, který znají asi všichni, tedy bílý či krémový podklad s tmavými žilkami.

 

S mramorovou dlažbou bude interiér vypadat neobyčejně

Nebojte se dlažby s mramorovým dekorem, z široké nabídky odstínů a vzorů si jistě vyberete. V kombinaci s dobře zvoleným nábytkem a doplňky dokáže tento materiál proměnit interiér k nepoznání.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz