1. Úvod
  2. Několik tipů, jak zvolit ne...

Několik tipů, jak zvolit nejlepší řešení klasické panelákové koupelny

mala-koupelna.jpg

Skoro všechny koupelny v panelákových bytech se vyznačují podobnými (malými) rozměry a ty původní navíc umakartovými stěnami – tedy žádné obklady, jen slabé stěny s dnes už nemoderním designem. Jak na koupelnu v paneláku?

Máte v zásadě dvě možnosti. Buď umakartové jádro vybouráte a nahradíte jej zděným, anebo necháte umakart pouze obložit. Záleží na vašich preferencích a také na časových a finančních možnostech. Bourání potrvá déle, navíc je třeba obnovit rozvody vody i elektroinstalace. Cena bude vyšší, stejně jako množství prachu a nepořádku, které se s kompletním přebudováním jádra pojí.

Jde ale o dlouhodobé řešení a nová zděná koupelna vydrží desítky let. Navíc můžete spojit koupelnu a toaletu, čímž celý prostor zvětšíte. Vznikne tak zcela nová koupelna v paneláku, která ale ty klasické nebude ani v nejmenším připomínat.

Revitalizace koupelny pomocí pouhého obkladu na staré umakartové stěny je samozřejmě rychlejší a levnější. Z dlouhodobého hlediska se ale ne vždy vyplatí – stěny musí být v dobrém stavu, jinak mohou do budoucna hrozit problémy, třeba v podobě plísní. Není sice potřeba instalovat nové rozvody, ale pokud jsou ve špatném stavu, stejně vás tento zásah jednou čeká.

Čeká vás výběr obkladů, ale i vany či sprchového koutu, umyvadla i úložných prostor

Obklady vybírejte tak, aby byly v rámci možností moderní i za několik let. Fantazii se meze nekladou, ale střízlivé barvy či vzory se na rozdíl od těch výrazných jen tak neokoukají.Až vyřešíte obklady, dlažbu a (ne)bourání, je čas zaměřit se na další prvky. Co všechno musíte promyslet předem?

  • Vana, anebo sprchový kout? Dobře si rozmyslete, která varianta pro vás bude lepší – obě najednou se do panelákových koupelen většinou nevejdou. Sprchový kout v paneláku je klasikou, která zabere méně prostoru než vana. Bez horké koupele se ale někteří zkrátka neobjedou. Můžete také zvolit kompromis, tedy vanu se sprchovou zástěnou.
  • Jakou velikost umyvadla zvolit? To samozřejmě záleží na prostorových možnostech. Na trhu najdete umyvadla pro opravdu malou koupelnu, ale i ta rozměrnější.
  • Pračka v koupelně? Toť otázka. Pokud je koupelna skutečně stísněná, uvažujte o přesunutí pračky například do kuchyně.
  • Závěsná, anebo stojací toaleta? Závěsný záchod je moderní a elegantní. Také se pod ním lépe udržuje čistota. Nevýhodou ovšem je, že stěna musí (nejen) jeho hmotnost zvládnout. Pokud máte podezření, že ta vaše si se závěsným WC neporadí, volte raději stojací.
  • A co úložné prostory? Pod umyvadlo se hodí skříňka na míru, která nezabere místo navíc. Do rohu koupelny můžete umístit vysokou, ale úzkou koupelnovou skříň. Místo zrcadla nad umyvadlo kupte zrcadlovou skříňku, která nabídne dostatek místa třeba na kosmetické nezbytnosti.

Řešení panelákové koupelny nemusí být jednoduché – především kvůli jejímu omezenému prostoru. Pokud ale počítáte s časovou a finanční investicí, nemusí vaše nová koupelna tu panelákovou ani vzdáleně připomínat.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz