1. Úvod
  2. Jak si zařídit koupelnu ve ...

Jak si zařídit koupelnu ve stylu první republiky: Základem je dlažba

Výrazné obklady a dlažba, retro kohoutky, zlaté doplňky. Prvorepublikový design se začal šířit světem bleskovou rychlostí. Pojďme se na něj podívat konkrétněji.

prvorepublikova-vana.jpg

Život v přepychu, elegance, šarm, to všechno jsou pojmy, které by se daly přiřadit k první republice. Mnoho architektů a interiérových designérů se tímto stylem nechalo inspirovat. A nyní můžete mít svou retro koupelnu i vy. 

Základem jsou správné obklady a dlažba

To, co propůjčuje koupelně prvorepublikový nádech, jsou především obklady s dlažbou: tyto dva prvky zabírají většinovou plochu koupelny. Proto si na jejich výběru dejte opravdu záležet. Můžete zvolit kombinaci glazovaných obdélníkových kachliček a doplnit je o keramickou dlažbu s nenápadnými ornamenty. 

Kohoutky nepodceňujte

Někdo by mohl namítnout, že se jedná o maličkost, na které nesejde, avšak opak je pravdou. Kohoutky a sprchové hadice tvoří neodmyslitelnou součást každé koupelny a při správném výběru dokáží hotové zázraky. Pokud proměnu své koupelny berete skutečně vážně, nesmí v ní chybět bronzové či mosazné kohoutky s nejrůznějším zdobením. Když si k tomu přimyslíte vanu na mosazných nožičkách, máte koupelnu jako vystřiženou z 20. let minulého století. 

Jaké zvolit barvy?

Jde-li o barvy, máte dvě možnosti: buď se můžete držet při zdi a jít do klasiky v kombinaci černobílých dlaždiček, dřeva a kovu, nebo experimentovat s barvami. K prvorepublikovému stylu se hodí zejména odstíny hnědé, modré a červené. Myslete však na to, že v jednoduchosti je krása. A tak zvolte vždy maximálně kombinaci tří barev a s těmi pracujte. Vyhnete se tak chaotickému vzhledu. 

Dejte si záležet na detailech

Pokud někde platí pravidlo, že ne detailech záleží, pak je to právě při zařizování prvorepublikové koupelny. Vyhněte se plastovým koupelnovým policím a skříňkám, stejně tak nechte v obchodě kýčovité dekorace. Naopak sáhněte po dřevu a doplňky laďte do bílých a kovových odstínů. Lecos můžete sehnat ve starožitnictví, které ukrývají spoustu retro pokladů. Můžete tak pořídit například zdobené věšáky na ručníky z mosazi či kovový hrnek, který poslouží coby držák na kartáčky. 

Méně je někdy více aneb Pozor na přeplácanost

Ať už mluvíme o barvách a vzorech obkladů nebo o doplňcích, zachovejte si vždy zdravý rozum a rozmyslete si, jestli tu další sošku do koupelny opravdu potřebujete. Pamatujte tedy, že rozhodnete-li se pro prvorepublikovou koupelnu, vše stojí na obkladech a retro detailech. Pokud se na tyto dvě věci zaměříte, máte z velké části vyhráno.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz