1. Úvod
  2. Jak vybrat vaničku do sprch...

Jak vybrat vaničku do sprchového koutu?

sprchova-vanicka-1.jpg

Rekonstruujete koupelnu? Pomůžeme vám s výběrem vaničky do sprchového koutu

Při plánování rekonstrukce koupelny je třeba si mimo jiné vybrat mezi vanou a sprchovým koutem – pokud tedy nepatříte mezi majitele velké koupelny, do níž se vejde oboje. Sprchový kout se hodí především do malých koupelen, ale také pro starší lidi, kterým by vstávání z vany mohlo už činit potíže. Jak vybrat tu nejlepší sprchovou vaničku?

Víte, jaké výhody nabízí smaltová či akrylátová vanička?

V dnešní době narazíte na nepřeberné množství různých typů a tvarů sprchových koutů. Můžete si také vybrat vaničku a zástěnu zvlášť. Možná se to nezdá, ale právě kvalitní vanička do sprchového koutu je při výběru celého koutu zásadní.

Začněte materiálem. Oblíbený je akrylát či smalt. Mezi výhody smaltované oceli patří její odolnost – nejen vůči mechanickému, ale i chemickému poškození. Lze zvolit i protiskluzovou úpravu. V případě akrylátu si ohlídejte kvalitu vaničky. Určitě nechcete, aby se pod vámi prohýbala. U tohoto materiálu pak oceníte, že je na dotek příjemný a teplotně stálý. Nepoužívejte ale k jeho čištění agresivní chemické prostředky či písky.

Můžete mít také vaničku z keramiky nebo dokonce z přírodního kamene. Mletá žula či mramor se v tomto případě vylije právě do požadovaného tvaru. Vaničky z litého mramoru nabízejí mnoho výhod včetně stability, pevnosti, výborné izolace či snadné údržby. Za tento materiál si ale připlatíte.

Zamyslete se i nad ideální hloubkou sprchové vaničky

Materiál jste už vybrali? Pak je čas zvolit tvar a rozměry vaničky a tedy celého sprchového koutu. Především v minulých letech se oblibě těšily kouty ve tvaru čtvrtkruhu, které dokázaly v menších koupelnách ušetřit alespoň trochu místa. Čím dál častěji se ale objevují vaničky tvaru čtverce či obdélníku.

sprchova-vanicka-2.jpg

Zvolit byste měli také výšku, respektive hloubku vaničky. Máte děti, které byste neradi ochudili o hraní a cákání ve vaně? Zvolte hlubší vaničku, kterou je do určité míry možné napustit vodou podobně jako klasickou vanu. Pokud vám naopak dělá problém vylézání z klasické vany, využijte toho, že sprchová vanička může být téměř plochá. Tato vlastnost výrazně usnadňuje vstup do sprchového koutu. Jen v případě špatně odtékajícího odpadu by mělká vanička nemusela být příliš praktická.

Vaničku pak můžete buď zabudovat do podlahy, podezdít či usadit na nožky. V případě zabudování je nejprve třeba se ujistit, že vám konstrukce podlahy takový zásah dovolí.

Sprchový kout se může obejít i bez vaničky

Pokud se vám žádná z vaniček nelíbí, přemýšlejte o usazení koutu přímo na podlahu. Ta se vyspáduje směrem k odtokovému kanálku a sprchujete se tak vlastně přímo na podlaze. Takové řešení ale umožňují spíše koupelny rodinných domů.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz