1. Úvod
  2. Jak správně nasvítit koupel...

Jak správně nasvítit koupelnové zrcadlo, abyste se viděli co nejlépe?

Jak na osvětlení koupelny.jpg

Zrcadlo nemůže chybět v žádné koupelně. To, že jej máte, ale ještě neznamená, že na sebe dobře uvidíte. Kromě dostatečně velkého zrcadla je totiž zásadní také osvětlení koupelny.

Chcete mít jistotu, že se v koupelnovém zrcadle dobře uvidíte? Pak si musíte pohrát s osvětlením celé místnosti. Jakákoliv lampička či žárovka přímo nad zrcadlem leckdy nestačí.

Světlo musí mířit na vás, nikoliv za zrcadlo

V zrcadle se chcete vidět – bez odlesků a nežádoucích stínů. To je oříšek především ve chvíli, kdy není k dispozici denní světlo. Pro co nejlepší výsledek je potřeba zajistit rovnoměrné osvětlení obou stran obličeje, a to pomocí jemných, nepřímých zdrojů světla. Přesto ale musí být světlo intenzivní – to oceníte třeba v případech, kdy se před zrcadlem holíte, líčíte nebo češete. Stropní svítidlo určené pro celou koupelnu určitě stačit nebude, a to nejen kvůli své intenzitě. Vytvářelo by na vaší tváři matoucí stíny.

Ve zkratce se dá říct, že světlo musí být silné a rozptýlené, nikoliv tedy zaměřené do jednoho bodu. Nemělo by totiž nepříjemně oslňovat ani vytvářet nežádoucí stíny, které pokřiví váš odraz. Pamatujte na to, že světlo má osvětlovat toho, kdo se do zrcadla dívá – rozhodně ne zrcadlo samotné.

Pomoci tedy mohou například LED pásky rozmístěné okolo zrcadla nebo alespoň na dvou jeho protilehlých stranách. Další možností jsou nastavitelné lampičky – taktéž na více stranách zrcadla. Jejich výhodou je právě polohovatelnost, která umožní každému členu rodiny, aby si světlo nastavil přímo na sebe – dle své výšky a také vzdálenosti od zrcadla.

 

Vyzkoušejte zrcadlo, které už světelný zdroj obsahuje

Řešením může být zrcadlo se zabudovaným LED osvětlením. Zdroj světla se v tomto případě nachází na několika stranách a někdy po celém obvodu zrcadla. To zajistí rovnoměrné nasvícení obličeje beze stínů či odrazů. Právě LED osvětlení se do koupelny hodí, a to nejen pro svou úspornost – výhodou je také jeho odolnost.

Zrcadlo se zabudovaným LED osvětlením.jpg


Můžete si pořídit inteligentní zrcadlo. To vám kromě zabudovaného osvětlení nabídne také funkci, která zabrání mlžení. Součástí takového zrcadla bývají také digitální LED hodiny, nebo dokonce zabudované rádio či malá televize. V koupelně tak ráno zvládnete všechno najednou.

Co se týče barvy světla, nejlépe se do koupelny hodí přirozené denní světlo, tedy teplá bílá barva. Pro další světlené zdroje pak můžete použít ještě teplejší barvy – ty budou ideální třeba k relaxaci ve vaně. K zrcadlu se ale nehodí. V koupelně proto nikdy nespoléhejte na jeden světlený zdroj.

Přizpůsobte osvětlení své momentální potřebě

Ač se to může zdát složité, koupelnové osvětlení není taková věda. Stačí vybrat tu správnou barvu a sílu světla a také umístění světelného zdroje. Ideální je, pokud můžete barvu i intenzitu všech svítidel nastavit dle momentální potřeby – třeba pomocí dálkového ovládání.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz