1. Úvod
  2. Jak vybrat umyvadlo do koup...

Jak vybrat umyvadlo do koupelny: Rozhodujte podle rozměrů a vkusu

Výběru koupelnového umyvadla a jeho instalaci věnujte dostatek času. Volit můžete z velkého množství různých variant – omezuje vás pouze prostornost koupelny a váš vkus či požadavky.

Chcete závěsné či zápustné umyvadlo? Se závěsným umyvadlem se setkáme asi nejčastěji – je připevněné ke stěně (tedy zavěšené) samostatně. Na rozdíl od zápustného umyvadla, které je zapuštěno do nábytku. Například do kamenné desky, která kolem něj vytváří praktický prostor k odkládání věcí – podobně jako kuchyňská deska kolem dřezu.

Jak vysoko umyvadlo umístit

Umyvadla se standardně nacházejí ve výšce 85 cm. Výška je v tomto případě vzdáleností mezi podlahou a horní hranou umyvadla. Jde však o obecné doporučení, nikoliv dogma. Vždy sami vyzkoušejte, jaká umyvadla vám vyhovuje. Nezapomeňte ponechat dostatek prostoru kolem umyvadla – a to jak po stranách (10 až 20 centimetrů), tak před ním (nejlépe alespoň 60 centimetrů).

Velikost umyvadla volte v závislosti na prostorových možnostech koupelny. Za standardní rozměry se dá považovat šířka od 50 do 65 centimetrů a hloubka (tedy vzdálenost od vnějšího okraje k zadní hraně) od 42 do 50 centimetrů. Seženete ale i umyvadla neobvyklých rozměrů a tvarů.


Velká, anebo naopak malá koupelna? Pro každou se najde to správné umyvadlo

Máte prostornou koupelnu? Pak se nebojte vybrat mnohem větší umyvadlo, anebo třeba rovnou dvojumyvadlo. Mohlo by se vám také líbit umyvadlo na desku, tedy v poslední době oblíbený typ, kdy je vysoké umyvadlo ve tvaru mísy postaveno na kamenné, keramické či dřevěné desce.

Pokud naopak hledáte umyvadlo do malé koupelny, anebo třeba na toaletu, nemusíte se obávat – i na vás výrobci sanitární keramiky mysleli. Seženete spoustu různých umyvadel opravdu úsporných rozměrů. K nim je ale také potřeba vybrat menší baterii.

Místa v koupelně opravdu není nazbyt? Pak byste měli využít každého centimetru a nezapomenout na úložné prostory. Řešením může být třeba umyvadlo do koupelny se skříňkou. Seženete hotové sety, kde šířka skříňky přesně kopíruje rozměry umyvadla. Pokud se vám žádný set se skříňkou nelíbí, nezoufejte. Skříňku lze k vybranému umyvadlu zhotovit i na míru.

Nový text

Hodnocení obchodu na Zboží.cz