1. Úvod
  2. Jakým způsobem se dá vytápě...

Jakým způsobem se dá vytápět koupelna? Třeba žebříkem nebo skleněným panelem

radiator-1.jpg

I koupelna by měla mít své vlastní vytápění, stejně jako třeba obytné místnosti. Od koupelnového topení navíc často požadujeme rychlou akci – obzvlášť v zimě. Vyjít z horké sprchy do nevytopené koupelny není nic příjemného.

Existuje několik typů vytápění koupelen. Některé je potřeba instalovat už během stavby či rekonstrukce koupelny. Jiné lze pořídit dodatečně.

Koupelna může být vytápěna třeba i podlahovým topením

O způsobu vytápění je nejlepší uvažovat už během plánování koupelny. Lze tak třeba pod dlažbu instalovat podlahové topení. Jeho výhodou je rovnoměrné vyhřívání celé místnosti, minimální víření prachu a samozřejmě také příjemně teplá dlažba.

K podlahovému vytápění (nebo také samostatně) lze do zdi koupelny zabudovat radiátor, který má nejčastěji podobu žebříku. Kromě toho, že vyhřívá koupelnu, je také ideálním místem pro sušení vlhkých ručníků. Žebříky bývají napojeny na centrální vytápění či kotel, ale zároveň je zle využívat jako elektrické radiátory do koupelny. Tuto funkci mohou žebříky nabídnout díky využití topné tyče, která se do radiátoru vloží a následně v případě potřeby zapojí do zásuvky. Tyč může být také vybavena termostatem.

V koupelně můžete mít topný žebřík, ale třeba i spirálu

Klasikou jsou bílé topné žebříky, ale popularitě se těší i nerezové radiátory do koupelny. Jejich použití zatím není tak časté a koupelna tak díky nim může působit neobyčejně. Oproti bílým žebříkům nabízejí ty nerezové modernější a elegantnější vzhled. Nerez může být broušená, případně v chromovém či stříbrném provedení.

Koupelnový radiátor ale nemusí připomínat pouze žebřík. Existuje mnoho různých variant koupelnového topného tělesa. Může například vypadat jako designová stříbrná či bílá ramínka k zavěšení ručníků, která jsou tvořena jedním kusem souvislé ocelové trubky.

radiator-2.jpg

Fantazii se meze nekladou, a tak některé koupelnové radiátory připomínají třeba spirálu. Design nijak nenarušuje funkci: ramínkový i spirálovitý radiátor zvládne vysušit ručníky a také vyhřát koupelnu.

Další variantou jsou topné panely. Vyrábějí se z tvrzeného skla či z keramiky a pracují na principu sálavého neboli infračerveného vytápění – vyhřívají tedy předměty a také i přímo lidské tělo, nikoliv vzduch. Výhodou panelů je jejich elegantní vzhled a také možnost potisku.

Nejprve vše dobře promyslete: záleží na penězích i prostoru

Zvolit to správné topení do koupelny není jednoduché. Vycházejte především ze svých finančních a prostorových možností. Vezměte také v úvahu výhody jednotlivých typů vytápění koupelny. Velkým plusem koupelnových radiátorů je možnost sušení ručníků či oblečení. Radiátor také můžete zapojit do elektrické sítě a vyhřívat tak pouze koupelnu, zatímco je centrální vytápění ve zbytku interiéru vypnuté.

Hodnocení obchodu na Zboží.cz